Cukier – Jak inwestować w cukier? [Poradnik]
Cukier, produkt bardzo chętnie widziany w naszej kuchni. Okazuje się, że towarzyszy ludzkości od zarania dziejów. Dowody wskazują, że trzcinę cukrową uprawiano w Afryce już 8000 lat przed naszą erą. Mimo powszechności tego surowca, połowa światowej produkcji pochodzi z zaledwie dwóch krajów. Sprawia to, że cukier jest podatny na duże wahania cen, a co za tym idzie wielu inwestorów może znaleźć dla siebie okazje inwestycyjne na tym walorze. Jak inwestować w cukier i zarabiać na zmianie cen rynkowych? O tym poniżej.
Zastosowanie cukru
Wyroby piekarnicze
Cukier znajduje zastosowanie w wyrobach piekarniczych ze względu na swoje właściwości. Zmiękcza i zwiększa wilgotność wypieków, a także zwiększa ich termin przydatności do spożycia. Cukier dostarcza pożywienia drożdżom piekarniczym przyspieszając czas wyrastania wypieków.
Dżemy i konserwy
Dodatek cukru poprawia kolor i smak przetworzonych owoców. Sam cukier ma właściwości konserwujące i żelujące, dzięki czemu świetnie sprawdza się w przygotowywaniu dżemów i galaretek.
Słodycze
Cukier jest głównym składnikiem większości słodyczy pakowanych.
Inne
Poza zastosowaniami spożywczo-piekarniczymi, cukier może być stosowany do produkcji biopaliwa, dodawany do zapraw murarskich, w przemyśle tekstylnym do obróbki tkanin oraz w przemyśle farmaceutycznym. Proces fermentacji alkoholi również wymaga dodatku cukru.
Wymagania i uprawa cukru
Cukier pozyskuje się z trzciny cukrowej (70% światowej produkcji) oraz z buraków cukrowych (30% światowej produkcji). Trzcinę cukrową uprawia się w Ameryce Południowej, Stanach Zjednoczonych, Indiach, Chinach, krajach Afryki oraz Australii. Uprawa buraków cukrowych jest z kolei popularna w krajach Europy, Rosji, na bliskim wschodzie oraz w Kanadzie.
Mapa poniżej przedstawia rejony świata na których uprawia się trzcinę cukrową. Wielkość okręgu symbolizuje wielkość zbiorów z danego regionu.
Poniższa mapa przedstawia miejsca na świecie, w których uprawiane są buraki cukrowe. Analogicznie jak w przykładzie powyżej wielkość czerwonego okręgu odpowiada wielkości zbiorów z danego regionu.
Kraje produkujące cukier
Rocznie produkuje się ponad 120 milionów ton cukru na całym świecie. Cukier jest uprawiany w ponad 120 krajach świata, jednak zaledwie dwa kraje odpowiadają za 50% rocznej produkcji tego surowca. Są to Brazylia oraz Indie.
Najwięksi producenci cukru
Kraj | Roczna produkcja cukru w 1000 ton |
Brazylia | 39 150 |
Indie | 22 200 |
Unia Europejska | 22 200 |
Tajlandia | 10 033 |
Chiny | 9 300 |
Stany Zjednoczone | 8 135 |
Pakistan | 6 140 |
Meksyk | 6 314 |
Rosja | 6 200 |
Australia | 5 100 |
Większość wyprodukowanego cukru (ponad 70%) jest konsumowana w kraju pochodzenia. Największymi konsumentami cukru są Indie, kraje Unii Europejskiej, Chiny, Stany Zjednoczone oraz Brazylia.
Czynniki wpływające na ceny cukru
Podaż cukru
W związku z dużą koncentracją globalnej produkcji cukru w dwóch krajach, Brazylii oraz w Indiach, ceny cukru są podatne na wielkość zbiorów wyprodukowanych w tych konkretnych rejonach świata.
Popyt na cukier
Wraz ze wzrostem zamożności społeczeństwa rośnie popyt na dobra luksusowe, do których zaliczają się słodycze i wyroby piekarnicze. Wraz z rozwojem krajów rozwijających się w Azji i Ameryce Południowej, możemy się spodziewać rosnącego popytu na cukier, a co za tym idzie wzrostu cen tego surowca.
Real brazylijski
W związku z ogromnym udziałem brazylijskiego cukru w światowej produkcji tego surowca, słabość lub siła waluty brazylijskiej – Reala – może wpływać na zachowanie farmerów cukru i ostatecznie jego ceny na światowym rynku. Gdy Real jest mocny producenci cukru z Brazylii są bardziej chętni sprzedawać cukier na rodzimym rynku. Gdy Real się osłabia, przeciwnie, będą szukać możliwości sprzedaży cukru za granicą, w silniejszych gospodarkach, co zwiększy podaż i końcowo prawdopodobnie obniży ceny cukru.
Dotacje dla rolnictwa i cła
Rolnictwo jest gałęzią gospodarki mocno dotowaną i subsydiowaną przez rządy. Wiele państw stosuje jednocześnie dotacje dla rolników uprawiających cukier oraz cła importowe na ten surowiec, by chronić krajowy rynek tego towaru.
Warunki pogodowe
Trzcina cukrowa do prawidłowego wzrostu potrzebuje braku przymrozków i umiarkowanej ilości opadów. Jeśli w jednym z czołowych producentów cukru na świecie (Indiach, Brazylii czy np. Tajlandii) wystąpią znaczne anomalie pogodowe, możemy spodziewać się niskich plonów i wzrostu cen cukru.
Kwestie zdrowotne
Coraz mocniej podnosi się świadomość społeczeństwa na temat szkodliwości spożywania dużej ilości cukru. Coraz częściej się mówi o związku między spożyciem cukru, a cukrzycą, otyłością i chorobami serca. Patrząc po tym jak w ostatnich dekadach zmalała popularność palenia tytoniu za sprawą rosnącej świadomości społeczeństwa na temat jego szkodliwości oraz programów rządowych mających na celu ograniczenie konsumpcji, nie wykluczone, że z cukrem będzie podobnie. Jeśli rządy czołowych konsumentów cukru zaangażują się w skuteczne kampanie informacyjne i nałożą znaczne podatki na wyroby cukiernicze, nie wykluczone, że popyt na cukier spadnie.
Jak inwestować w cukier
Kontrakty terminowe
Na giełdzie NYMEX (New York Mercantile Exchange) znajdziemy kontrakty na cukier trzcinowy nazywane Sugar No. 11 lub Sugar #11.
Wycena kontraktu na cukier #11 zawiera koszt transportu do portu.
Jeden kontrakt opiewa na 112 000 funtów surowego cukru trzcinowego. Wycena kontraktów jest punktem odniesienia do ustalenia cen tego surowca na całym świecie. Symbol kontraktów na cukier to SB. Kontrakty na cukier wygasają w marcu (symbol H), maju (symbol K), lipcu (symbol N) i listopadzie (symbol V).
CFD
Innym rozwiązaniem jest kupno kontraktów na różnicę w cenie (CFD, contract for difference) u brokerów Forex. Są to kontrakty lewarowane, zazwyczaj z dźwignią 1:10 dla inwestorów indywidualnych.
Jak inwestować w cukier – Brokerzy CFD
Poniżej przedstawiamy zestawienie ofert wybranych brokerów oferujących korzystne warunki dla handlu na cukrze (kontrakt CFD).
Broker | |||
Kraj | Polska | Cypr | Dania |
Symbol cukru | SUGAR | SUGAR | SUGAR |
Min. depozyt | 0 zł (zalecane min. 2000 zł lub 500 USD, EUR) |
100 zł | 0 zł / 0 EUR / 0 USD |
Min. wartość lota | cena * 1120 USD | 100 jednostek | b/d |
Prowizja | – | – | – |
Platforma | xStation | MT4, MT5 | SaxoTrader Pro Saxo Trader Go |
Kontrakty CFD są złożonymi instrumentami i wiążą się z dużym ryzykiem szybkiej utraty środków pieniężnych z powodu dźwigni finansowej. Od 72% do 89% rachunków inwestorów detalicznych odnotowuje straty pieniężne w wyniku handlu kontraktami CFD. Zastanów się, czy rozumiesz, jak działają kontrakty CFD, i czy możesz pozwolić sobie na wysokie ryzyko utraty twoich pieniędzy.
ETF
Na rynku znajdziemy dwa ETFy dające nam ekspozycję na rynek cukru.
[SGG] iPath Series B Bloomberg Sugar Subindex Total Return ETN
-
- Emitent: Barclays Capital Inc.
- Opłaty roczne: 0.45%
Fundusz kupujący kontrakty terminowe na cukier od dwóch do pięciu miesięcy przed datą ich wygaśnięcia. Fundusz zarządza 18 milionami dolarów, opłaty roczne wynoszą 0.45%, co jest całkiem niską wartością jak na ETF surowcowy. Średni dzienny spread wynosi 0.68%.
[CANE] Teucrium Sugar Fund
-
- Emitent: Teucrium
- Opłaty roczne: 3.72%
Fundusz posiada w zarządzaniu aktywa o wartości 11 milionów dolarów. Opłaty roczne wynoszą aż 3.72%, zaś dzienne spready 0.28%. Fundusz trzyma trzy kontrakty terminowe na cukier jednocześnie, by zminimalizować efekt contango (więcej o contango przeczytasz w TYM artykule).