Słodka hossa, słodki problem – wzrost cen cukru o 30 proc. od początku roku
Cena kontraktów terminowych na cukier na rynku międzynarodowym oscyluje w okolicach 700 dolarów za tonę. To skok o ponad 30 proc. w ciągu pięciu miesięcy i najwyższy poziom od grudnia 2011 roku. Z kolei od minimum z sierpnia 2019 r. kontrakty na cukier skoczyły o około 150 proc.
Narodził się nowy termin: sugarflation
Cukiernicy są zaniepokojeni kolejnym czynnikiem mogącym wpłynąć na wzrost cen ich wyrobów, nie mogą oni jednak podnieść cen swoich wypieków, ponieważ inflacja już odbija się na cenie.
Przyczyna takiego skoku cen cukru, leży w nadzwyczajnie wysokich temperaturach i obfitych opadach deszczu na głównych obszarach gdzie produkowany jest cukier, takich jak Brazylia i Indie. Znaczny spadek produkcji skłonił kraje takie jak Indie do nałożenia kwot eksportowych na cukier.
PORADNIK: Jak inwestować w cukier?
Wzrost cen detalicznych cukru będzie wywierał presję na ogólną perspektywę inflacyjną, ponieważ bezpośrednio uderzy w przemysł spożywczy i napojów. Mowa szczególnie o przemyśle cukierniczym, ponieważ potrzebuje on dużo cukru. Jeśli sytuacja się przedłuży, właściciele małych firm będą rozważać, czy podnieść cenę produktu, czy nie.
Osoby z branży uważają, że wysoka cena cukru nie wpływa od razu na koszt przetworzonej żywności ze względu na długoterminowe kontrakty, które często trwają przez kilka lat. Kiedy skończą się istniejące zapasy i kiedy skończą się poprzednie kontrakty, pojawią się problemy.
Niższe poziomy produkcji, braki w dostawach i wyższe ceny — które pojawiały się w przypadku mąki w zeszłym roku, wydają się być powtarzającym się problemem. Eksperci twierdzą, że dywersyfikacja importu i zabezpieczenie zasobów byłyby niezbędne do ustabilizowania dostaw żywności.
Wydaje się, że kurcząca się produkcja cukru z powodu anormalnych warunków pogodowych nie jest jednorazowym zjawiskiem. Szybko zmieniający się klimat może sprawić, że będzie to problem wieloletni, co rodzi ważne pytanie o bezpieczeństwo żywnościowe. Eksperci twierdzą, że zagwarantowanie ludziom podstawowych artykułów spożywczych będzie wraz z upływem czasu stawało się coraz ważniejsze.