Aktualności
Teraz czytasz
Taniejące surowce nie przekładają się na spadki cen czekolady w sklepach
0

Taniejące surowce nie przekładają się na spadki cen czekolady w sklepach

utworzył Forex Club4 kwietnia 2023

Surowce potrzebne do produkcji czekolady – kakao, cukier, mleko, aluminium i masa drzewna, w ciągu ostatniego roku staniały o 9 proc. To jednak nie przekłada się na ceny w sklepach i nie ma obecnie szans na niższe ceny czekoladowych zajączków wielkanocnych. Żywność w zeszłym roku podrożała o 24 proc., a cena standardowej tabliczki czekolady przekroczyła 5 zł.

Czekolada wciąż drożeje

eToro przeanalizowało koszyk towarów potrzebnych do produkcji czekolady i wyrobów czekoladowych – kakao, cukier, mleko, aluminium (folia) i masa drzewna (używana do produkcji tekturowych opakowań) – globalne ceny spot tych kluczowych składników spadły w ciągu ostatniego roku o 9 proc.*

Tego spadku nie odczujemy jednak w sklepach. Tam cały czas czekolada drożeje, także z powodu rosnącego przedświątecznego popytu. Przeciętna cena 100g markowej tabliczki czekolady w ostatnim czasie przekroczyła 5 zł. Wynosi ona obecnie 5,10 zł, podczas gdy rok temu było to 4,50 zł, a w marcu 2021 roku, 3,90 zł. Czekolada drożała zatem wolniej niż cała kategoria żywności, bowiem czekolada podrożała o 13 proc., a żywność – przeciętnie aż o 24 proc.

Jest szansa, że spadające ceny surowców przełożą się na ceny czekolady w dłuższej perspektywie – na Boże Narodzenie lub na Wielkanoc za rok. Jednak przy wysokim ogólnym poziomie inflacji, można się raczej spodziewać, że ceny przestaną rosnąć, niż że znacząco spadną.

Spowolnienie gospodarcze

Podczas gdy producenci mogą już cieszyć się z niższych kosztów produkcji, niestety, rodziny kupujące czekoladowe zajączki na święta zapłacą za nie więcej niż rok temu. Ceny towarów są znacznie bardziej zmienne niż ceny w sklepach, a przeniesienie zmian cen surowców na ceny w sklepach zwykle jest opóźnione. Każdy kto kiedyś obserwował rynek ropy naftowej i ceny benzyny na stacjach zauważył, że czasem spadki cen surowca nie mają przełożenia na cenę detaliczną.

Indeks eToro wykorzystuje średnią ważoną, a dane zostały zebrane 31 marca 2023 roku. Spadek cen w ubiegłym roku można przypisać w dużej mierze niższym cenom mleka i aluminium. Cena mleka na rynku towarowym spadła o 36 proc. od zeszłego roku, co było spowodowane zwiększeniem podaży przez rolników w odpowiedzi na wyższe ceny, podczas gdy ceny aluminium spadały w obawie o spowolnienie gospodarcze na świecie i wzrost produkcji w Chinach. Z kolei ceny cukru utrzymują się na wysokim poziomie, a to za sprawą niekorzystnej pogody w Brazylii, która jest największym producentem na świecie. Do tego, wysokie ceny energii powodują, że cukier jest w większym stopniu przerabiany na etanol, co dodatkowo zwiększa popyt.

*Dane do indeksu pozyskano z Refinitiv dnia 31 Marca 2023 roku. Jest to prosta średnia ważona wzrostu cen dla: 1) Cocoa ICCO US$/metric tonne. 2) Raw Sugar ISA US$c/lb. 3) Non-Fat Grade A Milk CME US$c/lb. 4) Aluminium 99.7% LME US$/metric tonne. 5) Wood pulp NBSK Helsinki US$/metric tonne.


O autorze

Paweł Majtkowski - analityk eToroPaweł Majtkowski – analityk eToro na polskim rynku, który dzieli się swoim cotygodniowym komentarzem na temat najnowszych informacji giełdowych. Paweł jest uznanym ekspertem rynków finansowych z dużym doświadczeniem jako analityk w instytucjach finansowych. Jest on też jednym z najczęściej cytowanych ekspertów w dziedzinie gospodarki i rynków finansowych w Polsce. Ukończył studia prawnicze na Uniwersytecie Warszawskim. Jest także autorem wielu publikacji z zakresu inwestowania, finansów osobistych i gospodarki.

Co o tym sądzisz?
Lubię
0%
Interesujące
100%
Heh...
0%
Szok!
0%
Nie lubię
0%
Szkoda
0%
O Autorze
Forex Club
Forex Club jest jednym z największych i najstarszych polskich portali o tematyce inwestycyjnej - forex i narzędzi wykorzystywanych w tradingu. To autorski projekt zapoczątkowany w 2008 roku i rozpoznawalna marka ukierunkowana na rynek walutowy.